Soms lijkt het alsof je geen stap vooruit komt!

Een paar dagen gaat het goed met eten en hoppa, daar is weer een dag met snoep- en snaaibuien! Mogelijk omdat je slecht geslapen had, moe was, een te volle dag had of omdat je je verdrietig voelde. Tja, zo kan dat gaan.

Wellicht heb je dan het gevoel dat ALLES VERLOREN IS, dat het NOOIT lukt, dat het nooit meer goed komt!!

Als je denkt of spreekt in termen als ALTIJD of NOOIT, dan is er meestal sprake van een overdreven gedachte die niet realistisch is.
De uitnodiging is om na een snoep- of snaaibui RUSTIG en met GEZOND VERSTAND naar de situatie, je gevoel en je behoefte te kijken. Kijk met een zogenaamde VOLWASSEN-blik naar de aanleiding van je snaaibui. Wat was de trigger? Een lange werkdag, een collega die iets vervelends zei, slecht nieuws uit het ziekenhuis, jengelende kinderen, je man of vrouw die het eten niet gekookt had?

En hoe voelde je je, op het moment voordat je ging snaaien? Moe, teleurgesteld, boos, alleen? Helaas heb je naar de chocola of chips gegrepen om dit gevoel te dempen. Maar wat was je ECHTE BEHOEFTE op dat moment? Een arm om je heen, erkenning, een warme maaltijd die klaar staat?

Onze uitnodiging is om die ECHTE BEHOEFTE serieus te nemen. Dat kan door hier aandacht aan te besteden. Demp je gevoel en behoefte niet met een laag chocola, durf er naar te kijken.
Onze wens: blijf even liggen na een val of ga rustig zitten om de situatie te onderzoeken. En daarna: in een rustig tempo weer gezond doorgaan.

Ik ken dit proces op dagen dat ik moe ben, bijvoorbeeld omdat ik slecht geslapen heb. Het leven in het algemeen en de to-do-lijst die op me wacht zien er dan niet fijn uit. Wat mij helpt?

Onderzoeken wat de reden was van het slechte slapen. En daarna: de dag zo rustig mogelijk doorkomen. Even naar buiten voor frisse lucht en om mijn negatieve gedachten te verzetten. Voorheen voelde ik me soms uit het lood geslagen en dacht ik vaak ‘HET LUKT NOOIT’. Nu denk ik ‘oh balen, dit wordt een héééle lange dag. Morgen zien we weer verder’. Hoe werkt dat bij jou?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Share This